Интервю на Калин Каменов, Факти.бг - Г-н Ангелов, имаме изпълнен мандат,

...
Интервю на Калин Каменов, Факти.бг - Г-н Ангелов, имаме изпълнен мандат,
Коментари Харесай

Борислав Ангелов: Основни борци срещу модела Борисов станаха част от него*

Интервю на Калин Каменов, Факти.бг 
- Г-н Ангелов, имаме изпълнен мандат, имаме връчен мандат, само че някак с " омерзение ". Защо е по този начин?
- Още предходната седмица Румен Радев, когато връчи мандата, сподели, че той е дискредитиран. Реално Радев е повода да се обединят в едно ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС, плюс Движение за права и свободи като част от конституционно болшинство.
- Отново видяхме едно хладно поведение от страна на президента Румен Радев. Не се здрависа с представителите на ПП-ДБ, не протегна ръка, както се споделя, не ги предложения да седнат, най-малко във времето, което бе отворено за медиите...
- Показателно е. Това е проява от негова страна. Чухме го, също да споделя, че чака кабинетът да се гласоподава по съвест в пленарна зала. Очевидно е, че той искаше да ръководи колкото се може повече със служебни кабинети. 
В тази обстановка е забавно това, че Корнелия Нинова съумя да нарежда Българска социалистическа партия по този начин, че да бъде и против ръководството на служебните кабинети на Радев, и против тази симбиоза, която се получи сред ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ. Не бива да забравяме и това, че Политическа партия и ГЕРБ бяха до един миг доста близки с президента. Имаше нещо като синхрон в техните дейности.
- Но в този момент не е по този начин...
- Не е по този начин, само че по кое време съзряха в ПП-ДБ, че са нездравословни служебните държавни управления - когато президентът стартира да ги подлага на критика тях, или когато част от тях бяха в състава на длъжностен кабинет. Интересна трансформация, нали? Миналата година лятото Политическа партия не виждаха заплаха в работата на служебния кабинет. После чухме от Борисов думи като " Е, да е жив и здрав президентът, че може да му се наложи да ръководи дълго ". Нещо такова сподели Борисов, нали по този начин. 
И какво се случи, в последна сметка, с цел да се стигне до тази обстановка, че някак Румен Радев да катализира процесите и да се сформира държавно управление. Сега следва да се гласоподава в Народното събрание съставът на кабинета. Там нещата явно ще бъдат ясни. Дали Движение за права и свободи ще го поддържа в този момент, или не - не е значимо. ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС могат да си го гласоподават сами. За Движение за права и свободи е значимо това, че те са част от конституционното болшинство.
- Другият сюжет, който следим - раздори в прокуратурата и връзката им с Бойко Борисов, може ли да повлияе на работата на кабинета. Може да се стигне до гласоподаване в зала на имунитета на водача на ГЕРБ, а тогава?
- Много е значимо това дали дадени партии желаят единствено промяна на личността на основния прокурор Иван Гешев с друга персона, която да им е комфортна на тях, или промяна. В момента се завъртяха каузи като " Барселонагейт ", а обществото чака резултати. Хората не желаят сходни проблеми да бъдат замитани елементарно. Ако се прави промяна, с цел да се избави Бойко Борисов - това не е правосъдна промяна.
- И на този декор към съставянето на кабинет Движение за права и свободи внезапно се оказа партията, която подсигурява конституционно болшинство. Какъв ход е това от страна на Движение за права и свободи?
- Движение за права и свободи подсигурява едно конституционно болшинство, което е доста забавно. Това е по този начин, тъй като виждаме по какъв начин нещата зависят от Делян Пеевски. Нека си напомним, че тъкмо преди 10 години имаше митинги против Делян Пеевски. А в този момент кабинет вършат обединения, в които доста огромна част от гласоподавателите - имам предвид Политическа партия и Демократична България, са точно хората, които стачкуваха против Пеевски. 
Аз не мога да схвана въобще за какво се стигна до тази обстановка, с цел да се търси Движение за права и свободи за основаване на конституционно болшинство. За мен това от една страна е гарантиране на непоклатимост на държавното управление, само че това, като цяло, е една привидна непоклатимост. В смисъл подобен, че това е част от играта на Бойко Борисов. Борисов бягаше по всякакъв начин от очевидна коалиция с Движение за права и свободи, само че в този момент направи по този начин, че присламчи нещата до подобен миг, в който " Продължаваме промяната " да направи коалиция с ГЕРБ и с Движение за права и свободи. И по този начин всички, които се бореха против модела " Бойко Борисов ", към този момент станаха част от този модел. Политическа партия и Демократична България - главните партии, които се бореха против модела " Борисов ", направиха по този начин, че го извадиха от изолираност. Също по този начин извадиха от изолираност Движение за права и свободи и Пеевски.
- При по този начин образувания кабинет какъв брой дълъг живот прогнозирате?
- Този кабинет може да се обърне от най-малките неща. Зависи по какъв начин ще се схванат да ръководят и ще си разделят " баницата на властта ". Според мен това държавно управление ще бъде подвластно. То ще зависи от това какви конфигурации ще се получат в Народното събрание. Всичко зависи и от това по какъв начин ще върви диалогът в самата ръководеща коалиция. Много ясно се видя в петък по какъв начин ГЕРБ, " Възраждане " и Движение за права и свободи могат да излъчват дружно законодателни текстове. В този смисъл внезапно Политическа партия и Демократична България, като мандатоносител, остават в странна позиция да носят просто огромната отговорност. Може да се стигне и до това, че Политическа партия и Демократична България да изпаднат в изолираност според от решенията, които се взимат в Народното събрание. Това съмнение, за което Политическа партия приказва, да забележим дали няма доста елементарно да се придвижи в Народното събрание, където, в последна сметка, се одобряват законите. Според мен Политическа партия позволиха неточност напълно за метода, по който водиха договаряния за основаването на държавно управление. Те се концентрираха да вършат държавно управление само с ГЕРБ и Бойко Борисов, а не потърсиха ръководство, което да получи оптимално необятна поддръжка.
- В смисъл...
- Да създадат диалози и с другите парламентарно показани партии. Да се реализира необятно съглашение за целите на страната. Политическа партия потеглиха да вършат и направиха едно държавно управление, което " сякаш " е експертно, само че е чисто политическо. Хората, които са в кабинета, може да минават за " специалисти ", само че доста ясно се вижда кой към коя политическа групировка е, по какъв начин се е развивал през годините и какви задължения има.>
------------------------> *Заглавието е на редакцията
Заб. Интервюто е взето преди гласуването на кабинета в НС
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР